Shop displays – Willesden

Read the story

In Willesden Green 25 shop displays were created. From bakers and cafes, to opticians and barbers, all were transformed over the festive period and beyond. The project saw 25 designers and 25 independent shop owners collaborate with each other on a one to one basis to redesign shop displays.

Following the advent calendar, each day saw a new shop window being revealed. To celebrate the completion of all the windows an events weekend took place, offering guided walks, hands-on workshops and a treasure hunt to find all of the transformed businesses.

The project brought a renewed dynanism to the High Street, formalised by the establishment of a Town Team. Shop owners were happy as their clients reacted very positively.

How did they do it?
The redesign of the shop fronts was part of a wider programme of initiatives, funded by the Outer London Fund (£480k in total), to promote Willesden High Street. The total budget for the shop front improvements was £100k, or £4k per shop. The new windows on Willesden Green project as a whole was a collaboration between different organisations, including – Design for London, London Architecture Foundation, Meanwhile Space and Brent Council. Designers were selected via an open call via the London Architecture Foundation.